Frequently asked questions about Donation

A question ? Need help ?

I am considering donating the bare ownership (nue-propriété) of a real estate property to my child while retaining the usufruct. On what basis will the notary’s fees (emoluments) be calculated?

The notary’s fees are calculated based on the full ownership value of the property, even if you retain the usufruct. This is provided for under Article A444-67 of the French Commercial Code.
See more
Can a minor receive a gift?

Yes. A minor may receive a gift, but as they are legally incapable (Article 414 of the Civil Code), a legal representative (usually a parent) must on their behalf (Articles 935 and 382 of the Civil Code).
See more
My father is under a notarized future protection mandate. I am the agent. He intended to make a donation but could not do so before this measure was implemented. Is it still possible ?

Yes. A future protection mandate does not prevent the protected person from disposing of their property with the assistance of their agent. However, Article 490 paragraph 2 of the Civil Code requires the agent to obtain the authorization of the guardianship judge to "perform a disposition act for free." The…
See more
I would like to make a donation-partage to my children with my apartment. Is it possible?

No. The operation would consist of giving each an undivided share of the property. However, the situation of joint ownership is incompatible with the donation-partage which requires that the donor distributes his property between the beneficiaries (art. 1075 C. civ. and Cass. Civ. 1e, 20 Nov. 2013, n°12-25.681).
See more
I am the beneficiary of a spousal gift in which my late husband granted me the usufruct of his entire estate. Can I choose to take only the usufruct over our main residence and not over the entire estate?

As a reminder: A spousal gift (donation entre époux) is a notarised deed intended to maximise the rights of the surviving spouse without disinheriting the children (Article 1094-1 of the French Civil Code). Yes. Provided there is no prohibition stated in the spousal gift and as long as a statutory…
See more

Can't find your question ?

Ask a question to a jurist of Notaires Infos

Notaires-infos

Tél. : 0.892.011.012
(0,80 cts / min.)

Poser une question